20 vuotta sitten - Ensimmäiset hevosvaljakoiden MM-kisat Fohlenhof Ebbs Itävalta 25.-28.6.1998

Kaikkien aikojen ensimmäiset hevosyksiköiden MM-kisat järjestettiin Itävallassa kesäkuussa 1998. Mukana oli 62 valjakkoa 21 maasta. Ennakkosuosikkeja ei varsinaisesti ollut, mutta Englantia ja Saksaa pidettiin varmimpina mitaliehdokkaina, sillä olihan valjakkoajo suuri laji näissä maissa verrattuna muihin osallistujiin. Suomesta joukkueeseen nimettiin Arja Mikkonen / Otto Vainio – SG Oberon, Leena Tuurna / Anja Tuurna – Old Man Blues sekä Niina Tanskanen / R Raack – Paacal. Joukkueen johtajana toimi Håkan Wahlman ja valmentajana Tomas Eriksson. Juuri kisojen alla Niinan hevonen loukkasi itsensä, ja näin Suomen joukkueessa oli vain kaksi valjakkoa.

Torstai alkoi pilvisenä, mutta päivän mittana pilvisyys väheni ja lämpötila nousi 30 asteen tuntumaan. Ensimmäisenä starttasi itsevarman USA:n joukkueen Tom Hilgenberg. Tuloksena 47,7 vp. Aamupäivä oli tasaista. Vasta juuri ennen lounastaukoa Irlannin Sarah Clingham ajoi hackneyllaan aamupäivän parhaan tuloksen 42,9 vp. Lounastauon jälkeen USA:n Kelly Valdes starttasi ennen Leenaa saaden 42,9 vp ja vei siinä vaiheessa USA:n joukkueen johtoon. Leenan suoritus Old Man Bluesilla oli yksi Leenan parhaista ja tuloksena 53,8 vp. Tämä oikeutti torstain tuloksissa sijalle 16.

Perjantaina aamupäivällä nähtiin yksi kova suoritus, kun Saksan Siegfried Fink ajoi 41,9 vp ja vielä Ruotsin Carina Ekenbeg kiilasi Leenan edelle 52,8 vp:llä. Lounaan jälkeen Englannin Sarah Garnet ajoi gelderlander-ruunalla Deemster päivän kovimman tuloksen 36,6 vp. Sitten alkoi jännitys. Suomen ja Ruotsin parhaat, eli Arja sekä Cecilia Qvarnström ajoivat lähes peräkkäin. Arjan ollessa tuntematon nimi Suomesta, ei suoritusta kuvattu kilpailun viralliselle videolle. Suorituksen aikana katsomossa hiljalleen havahduttiin siihen, mitä kentällä tapahtuu. Suoritus oli mallikas ja vain kaksi pientä rikettä – pitkäksi venynyt peruutus, sekä pieni rikko viimeisessä lisäyksessä – säröinä, tuloksena 39,4 vp ja toiseksi siinä vaiheessa. Cecilia esitti myös hienon ohjelman, mutta jäi Arjan taakse 40,8 vpllä. Päivän viimeisenä ajoi sittemmin nelivaljakoiden kanssa yksinäiselle huipulle päätynyt Australian Boyd Exell lainahevosella Diplomat 39 vp tiputtaen Arjan siis sijalle 3.

Koulukokeen jälkeen joukkuekisaa johti USA, Australia toisena ja Englanti kolmantena. Ruotsi oli seitsemäntenä 92,5 vp ja Suomi kahdeksantena 93,2 vp.

Lauantain maraton oli tietysti täysimittainen. Viisi osuutta ja kokonaismitta 22 km. Esteitä oli seitsemän. Arja starttasi maratonille aamupäivällä. Suoritus oli hieman vaihteleva. Ensimmäinen este takelteli hieman ja sillä sija 31. Sen jälkeen tasaisia suorituksia esteelle viisi, missä aika oli 8. nopein, sekä esteelle kuusi, missä Arja joutui valitsemaan vaihtoehtoisen tien, jolloin aikaa kului lähes 10 sekuntia lisää. Maratonin lopputulos 82,8 vp ja sija 19. Maratonin jälkeinen sija pysyi kolmantena. Leena lähti maratonille myöhään iltapäivällä ja välillä nousi rankkojakin ukkoskuuroja. Esteelle kuusi asti Leena ajoi ilman virheitä, mutta siellä tapahtui väärin ajo ja kaksi porttia jäi ajamatta. Seurauksena tuli valitettava hylkäys. Tämä tarkoitti myös sitä, että Suomella ei enää ollut joukkuetulosta. Ruotsin joukkue ajoi maratonin lentämällä sijoittuen sijoille 1, 2 ja 6. Joukkuekisassa Ruotsi nousi johtoon.

Sunnuntain tarkkuuskoe alkoi sateisissa merkeissä. Koska koe ajetaan käännetyssä paremmuusjärjestyksessä, Leena starttasi heti aamusta. Tuloksena 7vp yliajasta ja yksi pudotus 5vp ja 42. sija. Päivän mittaan sade loppui ja Arja sai ajaa kuivassa kelissä. 0 vp ja 0,98 s alle enimmäisajan. Tarkoittaen siis vähintään MM-pronssia! Seuraavaksi startannut Hollannin Christiaan Provoost pudotti yhden pallon ja näin Arja oli varmistanut hopean. Enää jäljellä kisaa johtanut Ruotsin Cecilia Qvarnström hevosenaan Flyinge Agrar. Piste-ero oli 5,6, eli yksi pudotus ja alle sekunnin yliaika ja silti hän säilyttäisi johtopaikan. Suomalaisten jännittäessä kentän laidalla alku sujui hienosti. Portilla 6 tuli yksi pudotus. Nyt jännitettiin aikaa. Cecilia silmin nähden hermostui radalla ja vauhti pääsi hidastumaan pystyen silti ajamaan loput 14 porttia ilman virhepisteitä. Maalilinjan lähestyessä kaikkien katseet olivat sähköisessä ajanottokellossa. Yliaikaa 2,32 sekuntia. Kuuluttaja kertoi maailmanmestarin ajaneen maaliin. Suomalaisten joukossa tätä ei uskottu. Seurasi pitkältä tuntuva hiljaisuus. Hetken päästä kuuluttaja korjasi tuloksen ja kuulutti Arjan voittaneen! Arja Mikkonen – Savijärven kartanon kasvatilla SG Oberon kaikkien aikojen ensimmäinen yksiköiden maailmanmestari!

Ruotsille tuli henkilökohtaisen kultamitalin menetyksen jälkeen kuitenkin lohtua joukkuekullasta. USA oli 2. ja Hollanti 3.

28.6.2018 Otto Vainio, maailmanmestarin groomi vm. 1998

ebbs20v.txt · Viimeksi muutettu: 2018/06/28 19:01 / oiv