Hyvä valjakkoajon harrastaja, kilpailija, kilpailujärjestäjä ja te kaikki, jotka vastasitte kyselyymme.
Valjakkokomitea kiittää lämpimästi aktiivisuudestanne: saimme lukuisia kehitysehdotuksia, kommentteja, kysymyksiä ja tsemppi-toivotuksia sekä kiitoksia. Suuret kiitokset niistä!
Mennään sitten asiaan. Vastauksia kysymyksiin:
Valjakkoajokomitea ei ole seura tai itsenäinen yhdistys. Se on Suomen Ratsastajainliiton alainen asiantuntijaelin, joka vastaa lajinsa kotimaisen toiminnan kehittämisestä. Toisin sanoen kaikilla ratsastuksen lajeilla on oma komiteansa ja mm. valjakkokomitean tehtävistä voi lukea SRL:n sivuilta https://www.ratsastus.fi/lajit/valjakkoajo/valjakkoajokomitea/ ja siellä ovat myös komitean jäsenten yhteystiedot, johon voi ottaa yhteyttä suomen ja ruotsin kielellä.
Kilpailuja voi järjestää SRL:n kuuluvat seurat tai SRL/lajikomitea. Tosin tietyt seurat ovat profiloituneet valjakkoajolajiin. Kolmen osakokeen kilpailussa tarvitaan mielellään koulukokeen vaikemman kokeen suuruinen kenttä 40 x 100 m - pohjaltaan hiekka tai nurmi -, maraton kokeen alueet - yleensä pohjaltaan vaihtelevia, koska maraton kokeen A-osuus ajetaan pääsääntöisesti yleisesti liikennöidyillä teillä ja sitten maratonestealueita, jotka ovat hiekka- ja/tai nurmipohjalla sekä vesieste. Tarkkuuskoe ajetaan viimeisenä kilpailupäivänä ja samalla areenalla kuin koulukoe. Areenoiden ja maratonkisan reittien ja estealueiden vuoksi tarvitaan lajin vaatimat olosuhteet. Jotkut seurat tai yksityiset yrittäjät ovat vuosien varrella panostaneet merkittävästi lajin vaatimusten mukaisiin kilpailualueeseen mahdollistaakseen valjakkoajokilpailujen järjestämisen. Koulu- ja tarkkuuskokeita voi järjestää pienemmilläkin kentillä.
Palautteenne tiimoilta on tarve järjestää erilaisia lajin koulutuksia: sääntökoulutuksia tai lajin muita täsmäkoulutuksia. Eri koulutuksiin pyritään tulevaisuudessa lisäämään etämahdollisuus. Suunnittelilla on mm. asiantuntijapuheenvuoroja tai -esitelmiä eri aiheista ja yleisö saa lähettää kysymyksiä: esimerkiksi Stewardin näkökulma valjakkoajoon, Harrastelijasta aloittelevaksi kilpailijaksi - mitkä ovat kilpailemisen minimivaatimukset, Valjakkoajon etiketti, Valjakkoajon eri vaunut. Koronan siirtämä Savijärven koulutuspäivä toteutetaan syksyllä.
Hevosten kanssa koulutusta järjestävät lajin yrittäjät.
Lajin säännöt mahdollistavat erilaisten kilpailujen järjestämisen. Kannustamme järjestäjiä ottamaan kopin tästä toiveesta. Noudatamme SRL:n sääntöjä ja valjakkosäännöissä on jo olemassa variaatioita kilpailuista. Kannattaa tutustua KSIX Liite 13 Tarkkuuskoululuokka, Liite 14 Valjakkoajon yksipäiväinen kolmiosainen kilpailu, Liite 15 Indoor kilpailu.
Yhden päivän kisoja on tarjolla, joissa voi ajaa koulu- ja tarkkuuskokeen - tai vaan toisen tarjolla olevista.
On mahdollisuus myös tulla ajamaan 3-osakokeen kilpailuun myös pelkkä koulukoe, tai sitten koulu- ja tarkkuuskoe. Tässä vaihtoehdossa on myös oiva tilaisuus oppia kilpailusta enemmän. Jos haluaa, niin voi ajaa koulukokeen ensimmäisenä päivänä, tulla toimihenkilöksi esteelle maratonpäivänä ja sitten taas ajaa tarkkuuskoe viimeisenä päivänä.
Iloisia terveisiä myös järjestäjältä,: Keilakunkku herää taas henkiin!
Aina on myös mahdollisuus järjestää vaikka valmennusten yhteyteen kilpailuharjoituksia.
Lajikomiteassa on nimetty juniorivastaava, jotta uusien harrastajien olisi helppo löytää ihminen, jolla on tietoa liittyen junioreiden valjakkoharrastamiseen.
Toivomme konkreettisia ehdotuksia, koska juniorien harrastaminen tai kilpaileminen vaatii vanhempien vahvaa panosta.
Valjakkoajoon tutustuminen on junioreille (myös kaikille muille lajin pariin haluaville) haastavaa, kun Suomessa ei ole montaakaan ratsastuskoulua/yrittäjää, joka tarjoaisi valjakkoajo-opetusta ilman omaa panostusta varusteisiin ja hevoseen/poniin.
Joillakin talleilla on satsattu merkittävästi juniorikuskeihin - käytössä ovat olleet vaunut, varusteet ja hevoset/ponit. Tämä on kuitenkin talliyrittäjäkohtainen ja yksityinen sopimusmenettely, jossa SRL/lajikomitea ei ole sopimusosapuolena.
Säännöissä on pyritty mahdollistamaan junioreiden kilpaileminen lajissa ja kilpailemaan suuntautuville junioreille on mahdollistettu pääseminen maajoukkuevalmennuksen pariin.
Parhaalle juniorille on kannustukseksi oma kiertopalkinto ja Valjakkoajourheilun Tuki ry palkitsee jokaisen juniorin ensimmäisestä hyväksytystä kolmen osakokeen kokonaiskilpailusuorituksesta komealla junnuruusukkeella,
Näkyvyyttä tarvitsemme ehdottomasta ja haaste onkin se, että näkyvyys on tehtävä pääosin tai ilman rahallista panostusta. Ilman sponsoreita on vaikea ostaa näkyvyyttä ja vastaavasti sponsoreita on vaikea saada ilman näkyvyyttä!
Tarvitaan toimittaja/valokuvaaja ts. nämä taidot omaava henkilö järjestäjän toimesta. Ko. henkilö kirjoittaa valmiin jutun ja lähettää sen kuvineen lehden toimitukseen. Paikallismediat julkaisevat mielellään juttuja ja varsinkin silloin, kun on haastateltu juuri jo. Median levikkialueelta tulevaa kuskia. Järjestäjällä pitää siis olla mediakontaktit hallussa. SRL julkaisee sivuillaan arvokisojen tai kansainvälisiä saavutuksia. Tämä lyhyesti kilpailunäkyvyydestä.
Mitä sitten tulee kasvatuspuoleen ja rotukohtaiseen yhteistyöhön ja näkyvyyteen, niin siitä komitea ottaa kopin - mikäli on hyviä täsmäehdotuksia, niin otamme kiitollisuudella vastaan.
Valjakkokomitean jalkautumimen alueellisesti on sitten oma juttunsa. Tähän on todettava, jos kutsutaan, niin ilman muuta tullaan esittelemään ja kertomaan lajista - tosin matkustuskustannuksista pitää sopia. Jokainen lajin parissa voi olla markkinoija ja positiivisen viestin eteenpäin viejä!
SRL:n alueorganisaatioon yhteydenpito - sitä kautta on myös mahdollista tuoda lajia esiin. Komitea ottaa tästä kopin.
Messuilla, tapahtumissa, esteratsastuskisoissa ovat valjakot esiintyneet ansiokkaasti.
Starttikurssi, erilaiset leirit, jossa käydään läpi valjakkoajon eri osa-alueet on hyvä perehdytys lajiin. Kilpailuharjoitukset tai yhden päivän koulu- ja /tai tarkkuuskisat madaltaa osallistumisen täysimittaiseen kolmen osakokeen kilpailuun ja opettaa kisakäytäntöjä.
Tiedon jakaminen omassa talissa ja omalla alueella. Kiinnostus herää ja halutaan tulla kokeilemaan. Lainataan valjaita ja vaunuja, että päästään kokeilemaan ennen kun ostaa omat.
Ylipäätään kannattaa tulla myös seuraamaan kilpailuja: siellä tapaa ja tutustuu ihmisiin, voi kysellä ja ihmetellä asioita.
Starttikursseja ja leirejä järjestää yksityiset yrittäjät, joten heidän sivuiltaan löytyy infoa.
Lajin tietopankki on kattava valjakko.net , mutta se on aivan yksityinen sivusto. Sitä ystävällisesti ja pyyteettömästi harrastuksenaan ja silkasta rakkaudesta lajiin ylläpitää Otto Vainio. Siitä Otolle äärettömät kiitokset! Valjakko.net:in vahvuus on ehdottomasti siinä, että tiedotus on hoitunut onlinenä kilpailukohtaisesti. Siellä on myös valtavasti tietoa mukaanlukien kisatietopankki.
On myös fb ryhmiä, esimerkiksi Länsirannikon Valjakot, jossa tiedotetaan valmennuksista ja muuta lajiin liittyvää alueellisesti.
Valjakkoajoon liittyviä palveluja löytyy http://www.valjakko.net/palvelut/alku.
Valjakon tiedotuskanava somessa on fb:n valjakkoryhmä (n. 1500 jäsentä) - siellä tiedotuksestamme vastaava tiedottaa ajantasaisista asioista, kuten kilpailujen ilmoittautumisen alkamisesta KIPAssa.
Kilpailukutsut ja alue/mj-valmennuskutsut ovat KIPA2:ssa https://kipa2.ratsastus.fi
Tietoa löytyy ja tiedotamme seuraavilla kanavilla: valjakko.net , fb:n Valjakkoajon -ryhmä , KIPA2 plus mahdollisesti kilpailujärjestäjän tai harrastusryhmien omat sivut.
Valmennusryhmiin haetaan ja tietoa niistä löytyy valjakko.net:istä. Kaikki SRL:n alue- ja maajoukkuevalmennukset löytyvät KIPA:sta.
Muuten yksittäiset valmentajat markkinoivat tilaisuuksistaan fb:ssä.
Valjakkoajoon liittyviä palveluita, mm. Valmennuksia http://www.valjakko.net/palvelut/valmennusta
Perinneajoa järjestetään alustavan tiedon mukaan ainakin kesäkuussa 2021 Noormarkussa.
Tapahtumiin osallistumme tilanteen mukaan - aina voi lähettää vinkkejä, koska on myös kysymys yksittäisen valjakon panostuksesta ja mahdollisuudesta lähteä esiintymään ja esittäytymään. Kiitollisena voimme todeta, että on löytynyt lajin markkinoijia erilaisiin esiintymisiin.
Ehdotuksia ajeluista ja muista retkistä voi kuka tahansa lähettää - tosin järjestelyvastuu on jollain muulla taholla, mutta voimme yhdessä edistää ja markkinoida tilaisuutta käytettävissä olevilla keinoilla. Kaikki voivat olla aktiivisia järjestelyissä!
Kaikissa kilpailuissa on eri tasoisia luokkia. Pyrimme siihen, että tarjoamme aloittelijoille eli noviisiluokkalaisille, helpon b:n tai a:n osaajille, sitten vaativan tason kisaajille ja tietenkin vaikean tason huippuosaajille kilpailuluokkia samassa kisassa. Pienessä lajissa, jossa kisajärjestelyt ovat varsin työläitä, ei voida tehdä erikseen noviisiluokan kilpailuja - ellei sitten löydy jostain suurta määrää noviisiosallistujia! Aiemminkin todettiin, että noviiseille on erityisen hyödyllistä olla samoissa kisoissa pidemmälle ehtineiden kanssa - heiltä voi kysyä ja heiltä saa opastusta. Myös toimihenkilöt ovat valmiita auttamaan ja heiltä saa neuvoja, kunhan vaan menee kysymään.
Valjakkohevosen perusominaisuuksiin kuuluu toimintavarmuus vaihtelevissa olosuhteissa mukaan lukien liikenteessä. Tämä tulee ottaa huomioon valjakkohevosen harjoitusohjelmassa. Valjakkoajon kilpailualueet ovat yleensä melko laajoja ja kestävyyskokeen reittien lisäksi tulee siirtymiä suorituspaikoille. Näitä ei voida täysin tyhjentää muulta liikenteeltä. Reiteillä kulkee liikenteen lisäksi myös eri suuntiin kulkevia muita valjakoita, joten kohtaamistilanteilta ei voi välttyä. Valjakkoajon valmennuksiin osallistuminen on hyvä paikka harjoitella muiden valjakoiden kohtaamista ja vieraassa ympäristössä ajamista. Koska kestävyyskokeeseen tarvittavien hyvien ajoreittien löytäminen on monilla kilpailupaikoilla haastavaa, joissain kilpailuissa kokeillaan valvotun verryttelyn käyttämistä korvaamaan A-osuutta. Tämä kuitenkin edellyttää riittävän ison ja hyväpohjaisen verryttelyalueen löytymistä kilpailualueelta.
Poninäyttelyt ovat useimmiten rotuyhdistysten järjestämiä tapahtumia ja niiden yhteydessä järjestetään yhdistysten omia ajoluokkia. Valjakkoajon koulu- ja tarkkuusluokkien järjestäminen poninäyttelyn yhteydessä edellyttäisi, että kilpailulle löytyy SRLn hyväksymä kilpailunjärjestäjä. Ideana tämä on hyvä, mutta jälleen kerran puuttuu se kuuluisa joku, joka ottaisi kilpailun järjestääkseen. Lajikomitealta saa tarvittaessa kilpailun järjestämiseen konsultaatioapua ja varusteita kuten tarkkuuskeiloja, -palloja ym lainaan. 11.3 Laatuponikisaan mahdollisuus myös isoille poneille esittää ajaen? Tiedämme, että tätä on vuosien kuluessa useampaan kertaan laatuponikilpailun järjestäjille ehdotettu, mutta se ei ole johtanut toivottuun tulokseen. Laatuponikilpailu ei ole SRL:n alaista toimintaa ja lajikomitea ei näin juurikaan voi siihen vaikuttaa. Tällä hetkellä tilanne on valjakkoajon näkökulmasta erikoinen, kun vain alle 130 cm ponit, eli kaikki II-ponit ja vain osan I-poneista, saa laatuponikilpailussa esittää ajaen. Ajochampion titteliä ei siis välttämättä voita lupaavin ajoponi, koska laadukkaat isot ponit eivät saa edes osallistua kilpailuun.
Varusteasioista jo tulikin aiemmin kerrottua - mennään turvallisuus, hevosen/ponin hyvinvointi edellä - ei tarvita mitään ihmeitä, koppakärryillä voi tulla.
Kaikissa seura- ja aluetason helpoissa luokissa sääntöjen mukaisia vaunuja ja valjaita ”suositellaan”, mutta ei siis vaadita. Tärkeintä on, että varusteet ovat turvalliset, kestävät ja hevoselle/ponille sopivat. Eli valjakkoajon voi hyvin aloittaa koppakärryillä ja ravivaljailla. Vetokarttua tai vetoliinoja ei vaadita, mutta mäkivyöt ovat pakolliset yksiköillä kestävyyskokeessa, koska maasto-olosuhteet kestävyyskokeessa voivat olla vaihtelevia. Kauniit vaunulyhdyt kuuluvat juhlavaunuihin. Lyhtyjä ei helpoissa luokissa vaadita, mutta kaikissa vaunuissa tulee olla heijastimet (punainen taakse ja valkoinen eteen). Ilmakumirenkaat ovat sallitut kaikissa helpoissa luokissa. Helpoissa luokissa laukkaaminen ei ikinä ole pakollista. Jos valjakko haluaa laukata kestävyys- tai tarkkuuskokeissa, niin turvallisuussyistä varusteiden pitää silloin täyttää § 937 mukaiset vaatimukset. Noviisiluokassa laukkaaminen esteellä ja tarkkuusradalla on sitä vastoin kielletty.
Valjakkoajossa ei ole tällä hetkellä olemassa erityistä paratoimintaa. Jos para-ajuri on kiinnostunut osallistumaan SRLn alaiseen kilpailutoimintaan ja tarvitsee kilpailemiseen erityistä tukea tai apuvälineitä, niin hänen tulee ottaa yhteyttä SRL:oon ja sopia henkilökohtaisen luokituksen tekemisestä. Tämän jälkeen kilpailijan tulee olla ajoissa yhteydessä kilpailunjärjestäjään, jotta luokituksen aiheuttamat erityistoimet voidaan ottaa huomioon kilpailun kulussa ja informoida tuomarit etukäteen. Valmennustoimintaan para-ajurit voivat hakeutua aivan kuten kaikki muutkin ajurit. Valjakkoajokomitea toivottaa kaikki para-ajurit tervetulleiksi lajin pariin!
Toivottavaa on, että valjakkoajokilpailussa on lajiin perehtynyt kuuluttaja. Kuuluttaja luo kisatunnelman, kun kuulutus menee ajantasaisesti nappiin, kerrotaan kilpailun kulusta, kerrotaan kilpailijoiden taustoista yleisöä viihdyttäen. Tärkeää on myös se, että kuulutetaan suomeksi ja ruotsiksi - toki kv-kisoissa ainakin englanniksi. Kisajärjestäjille koppia tästä - viime kaudella tässä onnistuttiin joissakin kisoissa todella mainiosti. Osaajia voisi kontaktoida kuulutushommiin myös oman seuran ulkopuolelle.
Yleisö haluaa kuulla toki taustoja valjakoista ja heidän saavutuksistaan, joten kilpailujärjestäjän pitää etukäteen pyytää valjakkojen esittäytymiset kuuluttajaa varten.
SRL KS1 ja KSIX -säännöissä on ennen kaikkea varusteiden suhteen turvallisuus ja hevosen/ponin hyvinvointi etusijalla. Turvallisuus siis kuskin, groomin ja hevosen/ponin kannalta on tärkeintä.
Tutustuminen lajiin kannattaa aloittaa valjakkoleireillä tai vastaavilla koulutustilaisuuksilla ja sen mukaan miettiä mihin on mahdollisuus ja halu panostaa.
Vuokravarusteet ovat näillä näkymin mahdollisia ainoastaan sellaisella talleilla, joissa on lajin valmennusta tai koulutusta - ja sitten myös opetushevosia varusteineen (vrt. Ratsastuskoulu - hevonen+suitset ja satula).
Kiitos teille kaikille, jotka jaksoitte lukea loppuun asti. Parhainta olisi, että kaikki tulisitte nyt tämän haastavan kauden kisoihin kilpailemaan tai katsomaan kisaa turvaväleillä. Tulkaa rohkeasti moikkaamaan ja kyselemään - ja ennen kaikkea kannustamaan kilpailijoita!