Sisällysluettelo

© Anna E. Vähäkuopus

Arja Mikkonen ja Ben Simonsén voittivat Ruotsissa

Ljungbyhed. Etelä-Ruotsissa kilpailtiin 17.-20.5. kansainvälisellä tasolla valjakkoajossa. Ponit kilpailivat yksikkö-, pari- ja nelivaljakoissa, hevoset yksiköissä ja pareissa. Arja Mikkonen ja SG Oberon voittivat hevosyksiköiden luokan. Pariluokan kaikkien osakokeiden sekä kokonaiskilpailun voittoon ajoi Ben Simonsén hevosillaan Kidi ja Artemis. Simonsén kvaalasi itsensä samalla parivaljakoiden MM-kilpailuihin.

Mikkonen kotikentällään

Arja Mikkonen Arja Mikkonen voitti hevosyksiköiden luokan Ruotsissa kotikentällään. Kuva Italian MM-kilpailuista 2006. {clear}

Hevosyksiköiden luokkaan osallistui yhteensä 18 valjakkoa. Edustettuina olivat Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska. Mikkosen lisäksi muut suomalaiskuskit olivat Sanna Tirkkonen ja Candy Boy sekä Tove-Maria Holmasto ja Silvester II.

Hevosyksiöiden luokan voittaneen Mikkosen hevonen SG Oberon (i. Argwohn II e. SG Komtesse, ei. Escargot) asuu Andreas Hessen tallissa kävelymatkan päässä kilpailupaikasta. Hevoshieroja Mikkonen itse asuu muutaman kilometrin päässä kylän keskustassa.

”Koulu meni todella hyvin ja olen tyytyväinen. Hevonen oli kiltti ja arvaili mitä kuski halusi sen tekevän”, vasemman kätensä kolme viikkoa aiemmin loukannut ja sen takia käsi lastassa ajanut Mikkonen totesi kilpailun jälkeen. Valjakko sijoittui koulussa toiseksi tuloksella 44 virhepistettä häviten 0,27 virhepistettä ruotsalaiselle Maria Henrikssonille hevosella Macho.

”Maraton oli tosi hankala ajaa. Satoi vettä, oli raskasta ja liukasta ja käsi lastassa”, maratonin viidenneksi sijoittunut Mikkonen kertoi. Osakokeen voitti ruotsalaiskuski Johan Herner hevosella Bellmondo.

Tarkkuus ajettiin käänteisessä paremmuusjärjestyksessä, joten kokonaiskilpailun johdossa ollut Mikkonen lähti viimeisenä radalle. ”Tarkkuudessa piti ajaa kovaa, mutta pystyin ajamaan rauhallisemmin ja varmistellen, koska Cicci (Cecilia Qvarnström) pudotti kolme palloa.”

Vain kolme kuskia selvisi tarkkuudessa uusintaan. Osakokeen voitti Tanskan Ane Wieder hevosella Egelund Meteor. Wieder oli koulun ja maratonin jälkeen kuudes, mutta nousi tarkkuuden voiton myötä kokonaiskilpailun kolmanneksi. Mikkonen oli tarkkuuden 11. ja Qvarnström 12.

Mikkonen voitti Qvarnströmin kokonaiskilpailussa 1,74 virhepisteellä. Naiset ovat olleet toistensa pahimmat kilpasiskot jo vuosia taistellen paremmuudestaan hevosyksiköiden maailman huipulla. Qvarnström ajoi viime syksynä Italian MM-kilpailuissa henkilökohtaista hopeaa ja oli mukana Ruotsin hopeamitalijoukkueessa hevosella Sveland Marco Bay. Hevonen myytiin kilpailun jälkeen Unkariin. Qvarnströmin nykyinen kilpakumppani Sacramento on 10-vuotias SWB.

Mikkosen omistama FWB-ruuna SG Oberon on 17-vuotias Savijärven kasvatti, jolla hän on kilpaillut jo vuodesta 1995. Viime syksyn MM-kilpailuissa valjakko sijoittui kokonaiskilpailun seitsemänneksi. Maamme menestyneimmällä valjakolla on hallussaan mm. MM-kulta vuodelta 1998, MM-joukkuehopeaa vuosilta 2002 ja 2004 sekä lukuisia voittoja ja sijoituksia kansainvälisistä kilpailuista.

Simonsén pariluokan ylivoimainen ykkönen

Ben Simonsén, Kidi ja Artemis Ben Simonsén, Kidi ja Artemis ovat selvittäneet tiensä parien MM-kilpailuihin. Groomaamassa hevosten pitkäaikainen hoitaja Essi Forssell. Kuva Ypäjältä 5.5. {clear}

Hevosparivaljakoiden luokkaan osallistui yhteensä kahdeksan kuskia. Ben Simonsénin lisäksi Fredrik von Schantz ja Jari Ihanamäki edustivat Suomea. Muut luokkaan osallistuneet olivat ruotsalaisia ja tanskalaisia.

Ben Simonsénin viikonloppu sujui mallikkaasti. Hän voitti kaikki osakilpailut hevosillaan Kidi ja Artemis. ”Talven harjoittelu pakkasessa ja tuiskussa on alkanut tuottaa tulosta. Hevoset toimivat koulukokeessa loistavasti”, A-valmennuksia lukuun ottamatta koko talven ulkona hevosiaan treenannut Simonsén kertoi.

Ihan täydellinen koulukoe ei kuitenkaan ollut. ”Tulin alkutervehdykseen ja luulin sen sujuvan rauhassa. Jäin viivyttelemään hetkeksi liian kauan, eivätkä hevoset malttaneetkaan enää seistä. Sain viitosia, kun olisin voinut saada seiskaa. Vaikka käynnissä tulikin pieni tahtirikko, ne malttoivat silti kävellä”, kuski kommentoi kuumista hevosistaan. Koulukokeen toiseksi sijoittui Ruotsin Jan Olofsson, joka hävisi suomalaiselle 2,35 virhepistettä.

”Maratonin aamuna satoi vettä. Rata oli märkä ja liukas, joten päätin ajaa tarkasti ja varovasti. Päätös palkittiin, kun muut tekivät virheitä. Esteitä oli kahdeksan ja ne olivat pitkiä ja työläitä”, nopeana maratonkuskina tunnettu Simonsén sanoi. Osakokeen toiseksi ajoi Ruotsin Yngve Käll.

”Tarkkuudessa tuli yksi pallo alas, mutta muilla tuli kahta palloa alas sekä aikavirheitä. Rata oli tiukahko ja lyhyehkö, mutta sen ajaminen oli kivaa ja jouhevaa ja tempon ylläpitäminen helppoa”, Simonsén analysoi viimeistä osakoetta. Tarkkuuden toiseksi sijoittui koulukokeenkin toisena ollut Jan Olofsson, joka jäi kuitenkin huonon maratontuloksen takia kokonaiskilpailussa seitsemänneksi.

Toisin kuin jossakin on kerrottu, tarkkuusradan loppumetreillä Simonsénin vaunusta irtosi toinen vetokarttu. Tämän jälkeen toinen hevosista oli edelleen kiinni vaunussa omasta vetokartustaan ja kummatkin hevoset puomissa kiinni rintaremmin ja vetopuomin yhdistävällä eturemmillä.

Kilpailun voiton myötä Simonsénilla on Kidin ja Artemiksen kanssa osallistumisoikeus parivaljakoiden MM-kilpailuihin, jotka ajetaan Varsovassa Puolassa 30.8.-2.9. MM-kilpailuja varten Simonsén tarvitsee vielä kolmannen hevosen. Hänellä oli Ruotsissa mukanaan myös lipizzatamma Lili, mutta A-renkaan valmentaja Tomas Eriksson ohjeisti kuskia ajamaan kaikki osakokeet ”mustikoillaan”.

Aiemmin Lilin omistanut yksikkökuski Tove-Maria Holmasto on hiljattain myynyt hevosen yksityisomistukseen. Simonsén voi kuitenkin käyttää hevosta parissaan. ”Olen yrittänyt työstää talvella kolmea hevosta rinnakkain. Lili on varteenotettava vaihtoehto, mutten tiedä kuinka pitkälle se riittää.”

Simonsén on kilpaillut näyttävällä mustalla parivaljakollaan vuodesta 2001. Kidi (i. Kimmi af Hörhalne, e. Diana) on 14-vuotias ja Artemis (i. Cassis xx, e. Thea, ei. Templeton) 16-vuotias. Tammat ovat tanskalaisia puoliverisiä. Artemiksella Simonsén on kilpaillut kaksi kertaa myös yksiköiden MM-kilpailuissa saaden henkilökohtaista pronssia Ruotsissa vuonna 2004.

Simonsénin oli tarkoitus jatkaa Ruotsista kilpailumatkaa Keski-Eurooppaan yhteensä kuudeksi viikoksi, mutta epävarma tunne ennen Ruotsin kilpailuja sai hänet perumaan suunnitelman. ”Nyt palaan Suomeen, treenaan lisää ja ajan Wiurilassa jotain – en vielä tiedä mitä.”

Jos kaikki menee suunnitellusti, Simonsén pakkaa hevoset rekkaan heinäkuussa ja suuntaa kilpailemaan Tshekkeihin, Puolaan ja Hollantiin.

Charlotta Turku ja It’s Casper poneissa vaihtelevalla menestyksellä

Ponien yksikköluokkaan osallistui kuusi valjakkoa. Charlotta Turku ponillaan It’s Casper (i. Casnewydd Showman e. Carima ei. Cawdor Hywel) oli luokan ainoa suomalaisedustaja. Hän voitti sekä koulun että tarkkuuden, mutta oli maratonilla viimeinen.

Alun perin ponien koulukokeen piti olla perjantaina. It’s Casper jäi kahta viikkoa aiemmin Tanskassa ajettujen kilpailujen jälkeen Tomas Erikssonin talliin Ruotsiin. ”Koulu ei ollut mikään hyvä, mutta suht ok. Muutamia parannuksia oli Tanskaan verrattuna. En ehtinyt ajaa ponilla kertaakaan ennen koulukoetta. Schanne (Fredrik von Schantz) ajoi ponilla keskiviikkona ja ohjeisti minua laittamaan kuolaimet ja ohjat eri tavalla kuin aikaisemmin. Näin poni kulki rennommin, mutta painoi vähän kuolaimen alle. Virheitä ei tullut niin paljon kuin Tanskassa, mutta rata ei silti ollut niin laadukas”, kilpailupaikalle keskiviikkoiltana lentänyt ja torstaiaamuna koulukokeen ajanut kuski kertoi.

”Maratonilla vettä satoi kaatamalla. Ensimmäinen este oli hyvä ja toisella esteellä poni liukastui. Sen jälkeen siitä tuli varovainen, eikä se halunnut edetä. Vesiesteellä olimme suunnitelleet, ettemme mene hirveästi veteen.” Viime hetken reittisuunnitelmien muutokset johtivat siihen, että valjakko ajoi vesiesteellä A-portille C-portin läpi. Tästä korjatusta väärästä tiestä seurasi 20 ylimääräistä virhepistettä. Ilman virhettä valjakko olisi ollut maratonilla ja lopputuloksissa toisena.

”Tarkkuudessa perusradalla tuli yksi pallo alas, mutta niin tuli muillakin, joten pääsimme ajamaan uusintaa. Uusinta meni tosi hienosti, oli hauskaa ja kivaa ajaa”, Turku kertoi kilpailun mukavasta päätöksestä.

Seuraavaksi ponivaljakoiden MM-kilpailuihin valmistautuvan valjakon on tarkoitus kilpailla kesäkuun toisena viikonloppuna Wiurilassa.

Seuraavat kansalliset kilpailut ajetaan Halikossa 9.-10.6. Lauantaina kilpaillaan koulu- ja tarkkuusajossa Halikon koulukeskuksen kentällä, sunnuntaina ajetaan maraton Wiurilan kartanon mailla.

Ljungbyhed 17.-20.5. KV-valjakkoajo, lopputulokset

Poniyksiköt (6- 2): 1) Susanne Ankermark / Windy Boy Rocket SWE -141,65 2) Malin Levin / Raija SWE -146,45 3) Madeléne Dverstorp / Anger SWE -157,46 4) Charlotta Turku / It's Casper FIN -169,02
Hevosyksiköt (18-5): 1) Arja Mikkonen / SG Oberon FIN -132,43 2) Cecilia Qvarnström / Sveland Sacramento SWE -134,17 3) Ane Wieder / Egelund Meteor DEN -141,15 … 10) Tove-Maria Holmasto / Silvester II FIN -155,46 … 13) Sanna Tirkkonen / Candy Boy FIN -159,77
Hevosparit (8-3): 1) Ben Simonsén / Artemis ja Kidi FIN -146,62 2) Axel Olin / Isur T ja Jasper SWE -159,46 3) Yngve Käll / Kasper, Val Disere, Wisa SWE -161,21 … 6) Jari Ihanamäki / Cojac, Mingo ja Pavarotti VI -272,04 … 8) Fredrik von Schantz / Flaneur, Mira ja Robin FIN -266,97

Kaikki tulokset: http://www.valjakko.net/dw/doku.php/2007/1605

© Anna E. Vähäkuopus